PlayStation 5 LOGO

  

 

PlayStation 5 (PS5) je nova generacija Sony video gejm konzole naslednik četvorke, najprodavanije konzole u Srbiji. Najavljena je za izlazak krajem 2020 godine u Japanu, Americi, Australiji i Evropi.

Kako je sada već poznato nova konzola će posedovati novi SSD disk, GPU sa ray tracing podrškom i kompatibilnost sa PS4 i VR naslovima u fizičkom i digitalnom izdanju. 

Hardver 

Na osnovu specifikacija predstavljenih u oktobru 2019. godine, konzola će koristiti 8-jezgarni 16-tredni CPU-a zasnovan na AMD-ovoj mikroarhitekturi Zen 2, proizvedenog na 7-nanometarskom procesu. Grafički procesor je prilagođena varijanta AMD porodice Navi koja koristi mikroarhitekturu RDNA, a koja uključuje podršku za hardversko ubrzanje prikazivanja ray tracing-a, omogućavajući ray tracing u realnom vremenu.

Nova konzola isporučuje se sa prilagođenom SSD memorijom, jer je Cerni naglasio potrebu za kraćim vremenom učitavanja i većom propusnom širinom kako bi se igre učinile realnijim, kao i da bi se podržo striming sa diska za 8K rezoluciju. U drugom intervjuu za Vired, u oktobru 2019., otkriveni su dodatni detalji novog hardvera: integrisani Blu-Rey uređaj konzole podržavao bi Blu-Rej diskove od 100 GB i Ultra HD Blu-rai; dok je instalacija igara sa diska obavezna kako bi se iskoristio SSD, korisnik će imati određenu kontrolu koliko sadržaja želi da bude instalirano, kao što je instaliranje multiplejer komponenti igre.

Sony razvija specijalno standbay stanje igranja za PlayStation 5 kako bi trošilo manje energije nego PlayStation 4.

Novi Sony-jev kontroler imaće adaptivne okidače koji po potrebi mogu promeniti količinu otpora koju pružaju igraču, kao što je promena otpora tokom akcije povlačenja strele luka ka nazad u igri. Kontroler će takođe imati snažne brzinske povratne informacije putem aktuatora za zavojnice glasa, što je zajedno sa poboljšanim zvučnikom kontrolera predviđeno za pružanje boljih povratnih informacija tokom igre. USB-C povezivanje, zajedno sa baterijom višeg rejtinga su još neka od poboljšanja novog kontrolera.

 

Sistemski softver


PlayStation 5 će imati potpuno preuređen korisnički interfejs. Na CES-u 2020, Sony je otkrio zvanični logo za platformu, koji prati sličan minimalistički stil prethodnih PlayStation konzola i brenda.

 

Igre


Na The Game Avards 2019 otkriveno je da je Godfall Counterplai Games prvi najavljeni naslov PlayStation 5, za koji se očekuje da će biti objavljen oko pokretanja PlayStation 5.

Takođe potvrđene PlayStation 5 igre: The Lord of the Rings: Gollum, Watch Dogs: Legion, Gods and Monsters, Rainbow Six Quarantine, Outriders i jedna igra Bluepoint Games-a još uvek bez naslova.

Mark Cerni je u oktobru 2019. izjavio da je prelazak sa PlayStationa 4 na PlayStation 5 trebao biti "mekan". Zbog toga se očekuje da će PlayStation 5 biti kompatibilan sa PlayStation 4 igrama, što je delom omogućeno sličnom hardverskom arhitekturom ova dva sistema. Očekuje se da će nova konzola biti kompatibilna i sa PlayStation VR igrama. Sony je izjavio da njegov razvojni tim radi na obezbeđivanju kompatibilnosti, ali tek treba da utvrdi koliko će ta povratna kompatibilnost biti potpuna.

Newsletter

A short sentence describing what someone will receive by subscribing